BIP

Dziennik elektroniczny

Zrealizowane projekty unijne

Licznik odwiedzin

Naszą witrynę przegląda teraz 12 gości 


Designed by:

XIII Rajd Pieszy z cyklu „Cudze chwalicie, swego nie znacie”
niedziela, 09 czerwca 2019 18:33

Już po raz trzynasty wyruszyliśmy na rajd pieszy, aby odkrywać i poznawać to, co nam bliskie, to, co znajduje się tuż za przysłowiowa miedzą a jest intrygujące i ciekawe. W tym roku 5 czerwca wyruszyliśmy do Mikułowic do Olejarni Zagłoby.  Olejarnia Zagłoby to mała, rodzinna manufaktura roślinnych olejów spożywczych. Właściciel pan Mariusz Roszkowski powitał dzielnych wędrowców i zaprosił na pieczone nad ogniskiem kiełbaski. Po krótkim odpoczynku nadszedł czas na zwiedzanie i pracę. Zuchy dowiedziały się, że olejarnia powstała z połączenia dwóch pasji - do historii i do zdrowego odżywiania. Rezultatem pierwszej są zbiory unikalnych, zabytkowych maszyn olejarskich wykorzystywanych ponad 100 lat temu do tłoczenia oleju na polskiej wsi. Druga, to dzielenie się wiedzą oraz popularyzowanie wykorzystania w żywieniu wysokiej, jakości naturalnych produktów żywnościowych wytwarzanych tradycyjnymi metodami w gospodarstwach.

Po zasięgnięciu tak ważnych informacji dzieci i obecne na rajdzie mamy wcieliły się w rolę czeladników i pod kierunkiem gospodarza wprawili maszyny w ruch i tłoczyli olej. Przed tłoczeniem każdy mógł spróbować nasion, z których wytwarzany jest olej. Po wspólnej ciężkiej pracy przy tłoczeniu oleju nadszedł czas na degustację wytworu naszej pracy. Olej rzepakowy okazał się bardzo smaczny. Przyniesiony przez P. Roszkowskiego chleb zniknął bardzo szybko. Następnie nadszedł czas na degustacje różnego rodzaju wytwarzanych w olejarni olejów np. rydzowego, konopnego, lnianego, słonecznikowego, rzepakowego, z  pestek dyni  czy z czarnuszki i maku. Gospodarz olejarni chętnie dzielił się z gośćmi rozległą wiedzą na temat wyjątkowych walorów zdrowotnych olejów oraz ich zastosowania w kuchni. Po degustacji różnych olejów zuchy otrzymały od p. Roszkowskiego cały słoik miodu, którym oczywiście z ochotą się „zajęły”. Zachwycone pięknym otoczeniem, różnymi maszynami i gościnnością właściciela zuchy nie zbyt chętnie chciały wracać do domu. Wizyta w zagrodzie pana Roszkowskiego była  dobrym  sposobem na poznanie tradycji olejarskich w dawnej Polsce. A pokazy tłoczenia, połączone z degustacją naturalnych, nieoczyszczonych olejów, pozwoliły poznać smak całej gamy wytwarzanych w olejarni olejów. Zuchy serdecznie dziękują wspaniałym  i niezawodnym mamom za pomoc i opiekę w czasie naszego rajdu.

 



 

 

Ogłoszenia